Su Yumuşatma Sistemleri
Su içerisindeki çözünmüş halde bulunan kalsiyum ve magnezyum iyonları suda sertliğe sebep olmaktadır. Sudaki sertliğin giderilmesi, iyon değiştirme yöntemi dediğimiz, su yumuşatma sistemleri ile gerçekleşmektedir. İyon değişimi, sertliğe sebep olan kalsiyum ve magnezyum içeren suyun, Na+ formundaki reçineden geçirilmesi suretiyle gerçekleşmektedir. Reçine, kalsiyum ve magnezyum iyonları bakımından doyuma ulaştığı zaman sodyum klorür eriği (tuz çözeltisi ) ile rejenere edilir. Bu iyonlar reçineden çözüldüğünde işlem tamamlanır ve reçine tekrar sodyum iyonları ile yüklenir. Çözülmüş kalsiyum ve magnezyum iyonları ters yıkama ile dışarı atılır ve reçine bir sonraki yumuşatma işlemine hazır hale gelir.
Sert sular, tesisatlar da, ısıtma sistemlerinde, boya apre tesislerinde ve kirecin zarar verdiği tüm kullanım alanlarında, telafisi mümkün olmayan arızalara sebep vermektedir. Enerji sarfiyatları, temizlik maddeleri ve kimyasal katkı maddeleri tüketimini artırır. Su ile çalışan her makinede, tesisata bağlı boruların kısa zamanda kireçtaşı bağlamasıyla kesitlerin daralmasına yol açacağı için sistemin düzgün çalışmamasına, sabun, deterjan, şampuan ve benzeri sarf ürünlerinin tüketiminin artmasına yol açar. Isıtma tekniği açısından, özellikle sıcak su tesisatı ve buhar kazanlarında yüksek ısının etkisiyle hızla çöken kalsiyum ve magnezyum yoğun kireç tabakası oluşturduğu için ısı veriminin de düşmesi, üretilen herhangi bir ürünün standardizasyonunun yakalanamaması gibi problemler yaratmaktadır. Yukarıdaki yazılanlara ilave olarak daha birçok örnek saymak mümkündür.
Yumuşatma sistemleri ihtiyaca göre evsel ve endüstriyel tipte olabilir. Bu iki tip gerekli debi ve sertlik miktarına göre belirlenir.