Solvent Geri Kazanım
Otomotiv Ana Ve Yan Sanayi, Boya Endüstrisi, Ambalaj Sektörü, Kimya Sektörü, Ofset Sanayi, Ahşap Sanayi, Plastik endüstrisi, Elektrik Elektronik Üretim Sanayi, Makine Sanayi, Kozmetik Sektörü, Plastik- Fiberglass Sektörü, ilaç Sanayi, Galvaniz Sanayi gibi daha birçok sektörde aktif olarak kullanılan solvent geri kazanım sistemleri; temizleme ve yağ alma solventlerini tekrar kullanılabilir hale getiren damıtma prensibi ile çalışan cihazlardır. Basit bir distilasyon prosesi ile bu cihazlar atık solvent içerisindeki kirlilikten (reçine, polimer, pigment, boya, yağ, mürekkep, vb. ) orijinal solventi ayırarak, tekrar kullanılabilir hale getirmektedir.

Çok sık geri kullanımı yapılan solventlerden bazıları; Aseton, tiner, benzene, bütanol, butil asetat, butil alkol, etil asetat, izobutil asetat, isopropanol, izopropil asetat, izopropil alkol, metil asetat, metil glikol asetat, propanol, toluene, white spirit, ksilen, vb.
İlgili Sistem’in çalışma prensibi şu şekildedir: Atık solvent, manuel ya da exproof pompalar vasıtası ile cihazın kazanına aktarılır. Kazanın çevresindeki diyatermik yağlı ısıtma ceketi elektrik enerjisi ile ısıtılarak kazanın sıcaklığı yükseltilir. Bu sayede atık solvent kazan içerisinde buharlaştırılır. Daha sonrasında bu buhar hava veya su soğutmalı kondenser vasıtası ile yoğuşturularak % 99 orijinal solvent halinde, atıktan arındırılmış halde bir tankta toplanır. Kazanda buharlaştırılamayan geriye kalan atık ( mürekkep, boya, toz, reçine, yağ vb.) ise, rec-bag adı verilen ısıya dayanıklı poşetlerle birlikte proses sonunda kazandan alınarak atılabileceği gibi atığın sıvı olması durumunda kazanın altına opsiyonel konulabilecek bir vana vasıtası ile kazandan uzaklaştırılır.
Distile edilmiş solventin karakteristik özellikleri orijinal solventten farklılık göstermez bu sebeple ilgili proses istenildiği kadar tekrar edilebilir.
Koruma Sınıfı ve Amortisman Süresi: Tüm ekipmanlar Avrupa normlarına uygun olarak (ATEX ve CE) üretilmiş olup, tüm Avrupa dillerinde kullanım kılavuzu ile birlikte full garanti kapsamında müşteriye sunulmaktadır. Exproof özellik taşıyan bu cihazlar, patlamaya karşı dayanıklı bir şekilde imal edilmektedir.
Kapasite ve solvent kullanım yoğunluğuna göre kendilerini 3 ay ila 1,5 sene arasında amorti ederek, solvent giderlerini % 80’e varan oranda azaltmak sureti ile oldukça fizibıl yatırımlardır.
Solvent Geri Kazanım Cihazının Avantajları;
- Solvent satın alma maliyetleri azalmaktadır.
- Atık Solvent( boyalı, yağlı, tozlu, mürekkepli solvent) bertaraf ücretleri azalmaktadır.
- Solvent stok ve nakliye maliyetleri azalmaktadır.
- Firmaya, geri dönüşüme önem vermesi sebepli prestij katmaktadır.
İlgili Cihaz kapasiteleri; 15 litreden başlayıp 220 litreye kadar varan standart cihazlarımızın yanı sıra 220 litreden 2200 litreye kadar çıkan endüstriyel sürekli çalışan sistemlerimiz bulunmaktadır.
Vakum pompası ve 3 Yollu vana kullanımı: Kaynama noktasının yüksek olduğu (180-200 °C ’ den yüksek ) ve parlama noktası ile kaynama noktası arasında düşük farklar olan alev almaya yatkın solventlerde, geri dönüşüm sistemine vakum pompası adapte edilmektedir. Bu vakum modülleri, ihtiyaca göre havalı vakum pompaları olabildiği gibi elektrikli vakum da olabilmektedir.
Ayrıca sistemlere adapte edilebilen 3 yollu vana ile kaynama noktaları birbirinden minimum 30 °C farklı olan 2 farklı solventin, verimli bir şekilde ayrılabilmesi mümkün olmaktadır.